неделя, 20 май 2012 г.

Back to the Future (1985)

Открих това старо резюме, което съм писал, докато бърниках из старите си папки и ще го постна тук, за да не го изгубя някъде.

Back to the Future / Завръщане в бъдещето (1985)



Трудно ми е да повярвам, че някой може да не знае кой е този филм или за какво се разказва. Завръщане в бъдещето е фантастика и комедия, която се превръща в легенда в киното. Стивън Спилбърг разбира се е този който е отговорен за осъществяването на филма.
Все пак за тези които са любопитни лентата се развива около типичен тийнейджър за 80-те на име Марти МакФлай ( в ролята на който се превъплъщава Майкъл Джей Фокс), който бива изпратен малко по погрешка в миналата 1955-а година. Машината е изобретена от негов приятел, налудничавият учен Емет Браун игран от Кристофър Лойд, по-добре познат като Док.
По време на това пътуване той се среща случайно със родителите си, като разбира се успява да прецака нещата така че майка му се влюбва в него вместо в баща му.  Връщането му обратно в 80-те става невъзможно не само защото машината бива повредена, а и защото преди да замине трябва да се увери че родителите му ще се срещнат и съберат.
За съжаление тази задача се оказва доста трудна, първо защото баща му е доста стеснителен и второ защото майка му дори не го забелязва, след като вниманието й вече е насочено към Марти. За нещастие се появява и още една спънка – Биф, местния побойник, който е взел под прицел и Джоржд Макфлай и сина му Марти. Оказва се също така че той е доста сериозен претендент и за ръката на Лорейн (майката на Марти).
Сценаристите Робърт Земекис и Боб Гейл са свършили невероятна работа включвайки комедия, фантастика, приключение и малко романс в тази невероятна история – какво още може да искаш от един филм?

Всъщност интересно е да се знае е че филма първо е нямал почти никакъв шанс да бъде филмиран. Сценаристите, които имали история със Спилбърг били решени да не искат неговата помощ за осъществяването на този проект, но по незнайни причини лично за мен срещнали препятствие в лицето на намирането на продуцент. Идеята им била прекалено новаторска и никой не бил сигурен в успеха на подобен филм по това време на 20-ти век.
Разбира се накрая Робърт и Боб окрили спасител в лицето на Стивън Спилбърг, който открил историята за интересна и различна. Въпреки това работата по филма била забързана и почти нямало време за нищо. Сценаристите искали Майкъл Джей Фокс да играе ролята на Марти, но поради други ангажименти Майкъл не бил възможна опция. Може би точно заради търсенето на актьор, който да се превъплати в Марти нещата се забавили. Все пак Майкъл решил да участва. В това време той се снимал в известен тв-сериал, чието име не мога да си припомня сега. Имал договор, който не му позволявал да се откаже от сериала, затова трябвало да тича от една снимачна площадка на друга.
Между другото самото име на филма било един от големите въпроси почти до края на снимките. Спилбърг имал избрано име, но то не допадало на сценаристите – оказва се че името “Завръщане в бъдещето” се пръкнало почти от нищото.
Ефектът с горящите гуми също бил спонтанна идея. Доста от запомнящите се моменти във филма са дописвани по време на снимките и все пак филма се оказва невероятна сензация. Успеха който има сред зрителите от всякакви възрасти може да се каже че бива  шок дори за самите Робърт и Боб.

Това което имам да кажа аз за филма, като мнение е че завинаги  ще ми остане  любим дори и когато стана на сто години. Не знам какво още мога да кажа. Просто се радвам че баща ми беше така добър да ме въведе в киното с такива филми, така че любовта ми към него (киното) да се разпали още от тогава.


Няма коментари:

Публикуване на коментар